Ρωσία: Στο σφυρί 815 καταστήματά McDonald's - Στον αέρα 62.000 εργαζόμενοι

16/05/2022 14:20
Ρωσία: Στο σφυρί 815 καταστήματά McDonald's - Στον αέρα 62.000 εργαζόμενοι

Η McDonald's Corp ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι έχει ξεκινήσει διαδικασία για την πώληση όλων των εστιατορίων της στη Ρωσία, αποχωρώντας από τη χώρα μετά από περισσότερα από 30 χρόνια. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας, η σημαντική αυτή απόφαση σχετίζεται με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η απόφαση να πουλήσει τα περιουσιακά της στοιχεία στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της εμβληματικής τοποθεσίας στην πλατεία Πούσκιν στο κέντρο της Μόσχας, σηματοδοτεί μια σημαντική υποχώρηση από μια εμβληματική δυτική μάρκα.

Κάποτε σύμβολο του ακμάζοντος αμερικανικού καπιταλισμού στην ετοιμοθάνατη χόβολη της Σοβιετικής Ένωσης, τα McDonald’s ήταν τα πρώτα που άνοιξαν στη χώρα το 1990, με πάνω από 5.000 άτομα να είχαν παρευρεθεί στα εγκαίνια.

Η McDonald's στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι προσπαθούσε να πουλήσει όλα τα εστιατόρια της στη Ρωσία σε έναν τοπικό αγοραστή, αλλά θα συνεχίσει να διατηρεί το εμπορικό σήμα.

«Η ανθρωπιστική κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία και το επικίνδυνο απρόβλεπτο περιβάλλον λειτουργίας, οδήγησαν τη McDonald's στο συμπέρασμα ότι η συνεχιζόμενη ιδιοκτησία της επιχείρησης στη Ρωσία δεν είναι πλέον ανεκτή», ανέφερε η McDonald's.

Μια σειρά από άλλες δυτικές εταιρείες συμφώνησαν να πουλήσουν τα ρωσικά περιουσιακά τους στοιχεία ή να τα παραδώσουν σε τοπικούς διαχειριστές καθώς προσπαθούν να συμμορφωθούν με τις κυρώσεις για τη σύγκρουση στην Ουκρανία και να αντιμετωπίσουν τις απειλές από το Κρεμλίνο ότι ενδέχεται να κατασχεθούν περιουσιακά στοιχεία ξένης ιδιοκτησίας.

Η McDonald’s είπε ότι θα διασφαλίσει πως οι 62.000 υπάλληλοί της στη Ρωσία θα συνεχίσουν να αμείβονται μέχρι το κλείσιμο οποιασδήποτε συναλλαγής και ότι θα έχουν μελλοντικές θέσεις εργασίας με οποιονδήποτε πιθανό αγοραστή.

πηγή