Κέρδισε $40 δισ. σε 3 μήνες λόγω της αύξησης τιμών του πετρελαίου!

15/05/2022 17:40
Κέρδισε $40 δισ. σε 3 μήνες λόγω της αύξησης τιμών του πετρελαίου!

Άλμα κερδών κατά 82% για το πρώτο τρίμηνο, ανακοίνωσε την Κυριακή η Saudi Aramco, ενισχυμένα από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου, παγκοσμίως, κάνοντας την εταιρεία της Σαουδικής Αραβίας τη μεγαλύτερη σε αξία στον κόσμο.

Η ανακοίνωση δίνει συνέχεια σε μια σειρά από πρόσφατες θετικές οικονομικές ειδήσεις για τη Σαουδική Αραβία, όπου ο ανερχόμενος πετρελαϊκός τομέας τροφοδοτεί τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης που καταγράφει η χώρα κατά την τελευταία δεκαετία.

Τα καθαρά έσοδα της Aramco εκτινάχθηκαν στα 39,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με 21,7 δισεκατομμύρια δολάρια την ίδια περίοδο του 2021, «κυρίως λόγω των υψηλότερων τιμών του αργού πετρελαίου, του όγκου πωλήσεων και των βελτιωμένων περιθωρίων κέρδους», αναφέρεται σε δελτίο τύπου της εταιρείας.

Τα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν τέσσερις ημέρες μετά που η Aramco εκθρόνισε την Apple από την πρώτη σε αξία εταιρεία παγκοσμίως, με μετοχές συνολικής αξίας 2,42 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, έναντι 2,37 τρισεκατομμυρίων δολαρίων της Apple.

Τον Μάρτιο, η Aramco ανακοίνωσε αύξηση καθαρών ετήσιων κερδών κατά 124% για το 2021. Ωστόσο, η εταιρεία, «κόσμημα του στέμματος» του βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας και κύρια πηγή κυβερνητικών εσόδων, έχει να αντιμετωπίσει προκλήσεις σε σχέση με την ασφάλεια της από τον πόλεμο που διεξάγεται μεταξύ του στρατιωτικού συνασπισμού, υπό τη Σαουδική Αραβία, και των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, που έχουν επανειλημμένα πλήξει με πυραύλους το βασίλειο, συμπεριλαμβανομένων των χώρων της Aramco.

Τα καθαρά έσοδα που ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο η Aramco ήταν τα μεγαλύτερα από την αρχική δημόσια προσφορά της το 2019.

Επίσης, την Κυριακή, η Aramco ανακοίνωσε ότι θα εκδώσει 20 δισεκατομμύρια δωρεάν μετοχές στους μετόχους - μία μετοχή για κάθε 10 μετοχές που ήδη κατέχουν, ενώ μέρισμα ύψους 18,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα καταβληθεί στο δεύτερο τρίμηνο, ανέφερε.

Στις αρχές Μαΐου, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε τον ταχύτερο ρυθμό οικονομικής ανάπτυξής της κατά την τελευταία δεκαετία, καθώς ο αναπτυσσόμενος τομέας πετρελαίου ενίσχυσε στο 9,6% την ανάπτυξη του βασιλείου το πρώτο τρίμηνο, σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2021.

Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα των ΗΠΑ να αυξήσει την παραγωγή πετρελαίου, σε μια προσπάθεια να χαλιναγωγηθούν οι τιμές που έχουν εκτοξευθεί από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

πηγή