Ανοιχτή για οχήματα «μέχρι νεωτέρας» η Μακαρίου Γ'

25/11/2021 10:05
Ανοιχτή για οχήματα «μέχρι νεωτέρας» η Μακαρίου Γ'

του Χρίστου Πέτρου 

Ανοιχτή για διέλευση όλων των οχημάτων θα είναι από τις 7 Δεκεμβρίου που θα ανοίξει και για περίπου έναν χρόνο, η Λεωφόρος Μακαρίου Γ΄ στο κέντρο της Λευκωσίας.

Αυτό αποφάσισε σε χθεσινή του συνεδρία το Δημοτικό Συμβούλιο Λευκωσίας με 17 ψήφους υπέρ και 10 κατά.

Συγκεκριμένα η Μακαρίου θα είναι μονοδρομημένη με δύο λωρίδες (μία μόνο για λεωφορεία) με κατεύθυνση από τα φώτα τροχαίας του Αστυνομικού Σταθμού Λυκαβηττού προς την Λεωφόρο Ευαγόρου.

Την τελική έγκριση για την εφαρμογή ή όχι των αποφάσεων του Δημ. Συμβουλίου, έχει ο Φορέας Κυκλοφοριακών Μελετών.

Οι δέκα Δημοτικοί σύμβουλοι που καταψήφισαν το άνοιγμα για όλα τα οχήματα (ΑΚΕΛ  8, Οικολόγοι 1 και ο κ. Ελληνόπουλος του ΔΗΚΟ) υποστήριζαν την εφαρμογή του αρχικού σχεδιασμού βάσει του οποίου, η Λεωφόρος Μακαρίου Γ’ θα ήταν ανοικτή μόνο για διέλευση Λεωφορείων, ταξί και για τους κατοίκους – εργαζομένους της περιοχής και φορτοεκφορτωτές.

Βάσει της χθεσινής απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, έπειτα από ένα χρόνο και αφού θα ολοκληρωθούν και οι εργασίες για το σύνολο της ανάπλασης του εμπορικού τριγώνου Στασικράτους-Μακαρίου-Ευαγόρου, θα γίνει επαναξιολόγηση για την κυκλοφοριακή ρύθμιση και συγκεκριμένα για το αν θα παραμείνει ανοιχτή ή όχι η Μακαρίου Γ΄ για όλα τα οχήματα ή αν θα εφαρμοστεί ο αρχικός σχεδιασμός.

Όπως ανέφεραν στο Ecoomy Today o Δήμαρχος Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, η χθεσινή απόφαση δεν συνιστά παρέκκλιση από τον αρχικό σχεδιασμό αφού αυτός αφορά τις ρυθμίσεις που θα ισχύσουν με την ολοκλήρωση της ανάπλασης του εμπορικού τριγώνου.

Αυτή τη στιγμή έχουν ολοκληρωθεί οι δύο από τις τρεις φάσεις (Στασικράτους – Μακαρίου) ενώ στο επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν εργασίες και για την Γ’ φάση που θα ολοκληρωθούν «εκτός απροόπτου, σε περίπου έναν χρόνο».

«Η αρχική στόχευση βάσει της οποίας έγινε ο σχεδιασμός της ανάπλασης του εμπορικού τριγώνου, ήταν η προώθηση των ‘συνθηκών βιώσιμης κινητικότητας. Ακόμη και με την διέλευση οχημάτων πέραν απ’ αυτά που υπήρχαν στον αρχικό σχεδιασμό, ο στόχος της βιώσιμης κινητικότητας, δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να καλυφθεί» ανέφερε ο κ. Γιωρκάτζης, υπογραμμίζοντας ότι όλα θα επαναξιολογηθούν με την ολοκλήρωση του έργου.

 

 

πηγή