Σαββατοκύριακο για εξορμήσεις: «Πιάνουμε» Αλκυονίδες μέρες

14/01/2022 14:45
Σαββατοκύριακο για εξορμήσεις: «Πιάνουμε» Αλκυονίδες μέρες

Ιδανικό για εξορμήσεις είναι το Σαββατοκύριακο, με σύμμαχο τον καιρό. Σύμφωνα με την πρόγνωση της Μετεωρολογικής, η θερμοκρασία θα καταγράψει πτώση μεν, αλλά δεν θα είναι κάτι μακριά απ’ τα συνηθισμένα της εποχής.

Το ψυχρό αυτό ρεύμα αλλά δεν θα είναι κάτι που θα απαγορεύσει τις εξωτερικές δραστηριότητες, όπως είπε και ο Διευθυντής της Μετεωρολογικής στο Μεσημέρι και Κάτι.

Δεν αποκλείεται μάλιστα τις επόμενες μέρες, ίσως και αρχές της επόμενης βδομάδας να έχουμε και τις Αλκυονίδες μέρες. Αυτές οι μέρες είναι μια κινούμενη περίοδος όπως είπε ο Κλεάνθης Νικολαΐδης. Αυτή η περίοδος αρχίζει από μέση ή τέλος Ιανουαρίου μέχρι και αρχές Φεβρουαρίου. «Η ερχόμενη βδομάδα Δευτέρα, Τρίτη θα είναι κάπως καλές μέρες», είπε ο Διευθυντής του τμήματος.

Τι είναι οι Αλκυονίδες μέρες

«Η παράδοση μπορεί να λέει ότι οι Αλκυονίδες είναι κάποιες ημέρες που χρειάζεται η αλκυών, ένα πουλί για να μπορέσει να γεννήσει και να κλωσήσει τα αυγά της, αλλά στην ουσία πρόκειται για κάτι τελείως φυσιολογικό καθώς σαν χώρα είμαστε πολύ νότια σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και μέσα στο χειμώνα υπάρχουν κάποια διαστήματα καλοκαιρίας, μικρά ή μεγάλα δεν έχει σημασία.

Λόγω του συσχετισμού με την κλιματική αλλαγή θεωρούμε ή μερικές φορές έτσι περίπου γίνεται να είναι πολύ μεγάλα αυτά τα διαστήματα που έχουμε ανομβρία, άρα γενικά καλό καιρό», εξηγεί μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής Προγνώσεων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Αντώνης Λάλος και προσθέτει: «Θεωρούμε τρεις-τέσσερις ημέρες μαζεμένες που χαρακτηρίζονται από ηλιοφάνεια, από διαφορά θερμοκρασίας την ημέρα από την νύχτα με ένα εύρος που μπορεί να φτάνει και τους 15 και τους 20 βαθμούς Κελσίου σε πολλές περιπτώσεις και άπνοια, Αλκυονίδες Ημέρες».

Από που πήραν το όνομά τους

Η ονομασία τους προέρχεται από τη μυθική Αλκυόνη, κόρη του βασιλιά των ανέμων Αίολου, που ζούσε ευτυχισμένη με τον σύζυγό της Κύηκα, ο οποίος σύμφωνα με το μύθο μια μέρα πήγε για ψάρεμα, παρά τα παρακαλετά της Αλκυόνης να μην πάει και δεν γύρισε ποτέ. Στο αρχαίο έργο «Αλκυών», που αποδίδεται στο Λουκιανό, η Αλκυόνη αναζητούσε για μέρες μάταια το πτώμα του με αποτέλεσμα οι θεοί να την λυπηθούν και να τη μεταμορφώσουν στο ομώνυμο πουλί.

Σύμφωνα με άλλη εκδοχή του μύθου, η Αλκυόνη μόλις είδε το πλοίο του να βυθίζεται από τους δυνατούς ανέμους μέσα στην απελπισία της έπεσε από ένα βράχο και σκοτώθηκε. Οι θεοί εντυπωσιασμένοι από την αγάπη τους, τους μεταμόρφωσαν στα ομώνυμα πουλιά. Η Αλκυόνη γεννούσε τα αυγά της στην ακροθαλασσιά, όπου όμως τα νεογέννητα της παρασύρονταν και χάνονταν από τα κύματα. Ο Δίας κάποτε τη λυπήθηκε και αποφάσισε να στέλνει κατά την εποχή που η Αλκυόνη επωάζει τα αυγά της ημέρες καλοκαιρίας και διέταξε τον Αίολο να συγκρατεί αυτές τις ημέρες τους ανέμους.

Η πρόγνωση για το Σαββατοκύριακο

Αύριο, διαστήματα με ηλιοφάνεια θα εναλλάσσονται με συννεφιά. Οι άνεμοι θα πνέουν κυρίως δυτικοί ως βορειοδυτικοί, ασθενείς μέχρι μέτριοι, 3 με 4 μποφόρ, και τοπικά μέχρι ισχυροί, 5 μποφόρ. Η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγμένη μέχρι ταραγμένη, στα δυτικά και βόρεια, και μέχρι λίγο ταραγμένη στα υπόλοιπα παράλια. Η θερμοκρασία θα ανέλθει γύρω στους 16 βαθμούς στα παράλια, γύρω στους 15 βαθμούς στο εσωτερικό και γύρω στους 5 βαθμούς στα ψηλότερα ορεινά.

Τη Κυριακή ο καιρός αρχικά θα είναι μερικώς συννεφιασμένος, με πιθανότητα μεμονωμένης ελαφράς βροχής ή και ελαφράς χιονόπτωσης, τοπικά, στα ψηλότερα ορεινά. Τοπικά αναμένονται πολύ ισχυροί βορειοανατολικοί άνεμοι. Τη Δευτέρα ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος, για να καταστεί μερικώς συννεφιασμένος από το μεσημέρι και μετά. Την Τρίτη ο καιρός θα είναι μερικώς συννεφιασμένος και κατά διαστήματα συννεφιασμένος, ενώ από το μεσημέρι και μετά αναμένονται τοπικές βροχές ή και καταιγίδα. Στις ψηλότερες κορυφές του Τροόδους αναμένεται να σημειωθεί χιονόπτωση.

Η θερμοκρασία την Κυριακή αναμένεται να σημειώσει αισθητή πτώση, για να κυμανθεί αισθητά πιο κάτω από τις μέσες κλιματολογικές τιμές, ενώ μέχρι την Τρίτη αναμένεται αισθητή άνοδος για να κυμανθεί κοντά στις μέσες κλιματολογικές τιμές.
 

πηγή
Category