Debate: Τι θα άλλαζαν στις Κεντρικές Φυλακές οι τρεις βασικοί υποψήφιοι

02/12/2022 00:40
Debate: Τι θα άλλαζαν στις Κεντρικές Φυλακές οι τρεις βασικοί υποψήφιοι

Ολοκληρώθηκε το δεύτερο διακαναλικό debate στο οποία συμμετείχαν οι Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Νίκος Χριστοδουλίδης.

Μεταξύ άλλων οι τρεις βασικοί υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας κλήθηκαν να απαντήσουν στην ερώτηση της Πέτρας Αργυρού στο τι θα έπρατταν για αλλαγή στις Κεντρικές Φυλακές.

Πρώτος τον λόγο έλαβε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ο οποίος ανέφερε τα εξής, «πρώτον πλήρη διερεύνηση και διαλεύκανση των όσων συμβαίνουν και των όσο καταγγέλλονται ότι συμβαίνουν στις φυλακές χωρίς να προτρέχουμε και χωρίς να προαποφασίζουμε ποια είναι η πραγματική κατάσταση. Φαίνεται  ότι υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να διερευνηθεί πλήρως όμως αυτό δεν είναι αρκετό, πρέπει να γίνει η αναγκαία μεταρρύθμιση ούτως ώστε να είμαστε σίγουροι ότι οι δομές που υπάρχουν στις φυλακές είναι οι σωστές για να μην επαναλαμβάνονται τέτοια φαινόμενα. Γιατί αυτό που έχουμε τώρα είναι μια σύγκρουση μεταξύ θεσμών, είναι αφηγήματα διαμετρικά αντίθετα και δεν είναι δυνατόν ο απλός πολίτης να έχει μια ξεκάθαρη εικόνα.

Οπόταν διαφάνεια, λογοδοσία και απόδοση ευθυνών χωρίς όμως να φτάνουμε σε κυνήγι μαγισσών για προώθηση πολιτικής ατζέντας ή γιατί υπάρχουν διαφορές μεταξύ ανθρώπων ή θεσμών.  Χρειάζεται απόλυτη σοβαρότητα και προσήλωση για να δράσουμε γρήγορα».

Δείτε επίσης: Ο «αχταρμάς», τα τζέτ και τα έγγραφα Χριστοδουλίδη - Όσα υπόθηκαν στο debate

Στη συνέχεια απαντώντας στην ερώτηση ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε, «Αν ήμουν Πρόεδρος θα καλούσα όλους τους εμπλεκόμενους στο Προεδρικό για να συζητήσουμε για όλων των θεμάτων που εγείρονται. Ένα θέμα που θα έθετα στη σύσκεψη είναι να σταματήσουν οι δημόσιες τοποθετήσεις επί του θέματος που αντιλαμβάνεστε επηρεάζει αρνητικά και το περι δικαίου αίσθημα της κοινωνίας.  Άρα θα καλούσα αυτή τη σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους έτσι ώστε να παραθέσουν συγκεκριμένα στοιχεία για όλα αυτά που υποστηρίζουν και μετά από σχετική έρευνα θα λάμβανα αποφάσεις επί των δεδομένων.

Είμαστε κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είμαστε κράτος μέλος σε διεθνείς οργανισμούς, υπάρχουν διεθνή πρότυπα που αφορούν και τη λειτουργία των φυλακών αλλά και γενικότερα τέτοια θέματα και πολύ συγκεκριμένα στη βάση αυτών των προδιαγραφών θα λάμβανα αποφάσεις αφού είχα πλήρη εικόνα της κατάστασης.

Δείτε επίσης: LIVE: Αναμετρήθηκαν ξανά στη διακαναλική «αρένα» οι τρεις βασικοί υποψήφιοι

Τελευταίος στο ερώτημα απάντησε ο Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος είπε, «Δεν επιτρέπεται να έχουμε νόμους και να μην εφαρμόζονται, απαγορεύονται τα κινητά στις Κεντρικές Φυλακές. Τελεία. Δεν πρέπει να έχουμε νόμους που να μην εφαρμόζονται και  να έχουμε όργανα της τάξης που να επικοινωνούν με βαρυποινίτες δια μέσου κινητών. Οι φυλακές είναι για σωφρονισμό όχι ως έδρα για να οργανώνονται νέα εγκλήματα.

Πρέπει αποτελεσματικά και αποφασιστικά να εφαρμοστούν οι σημερινοί νόμοι. Το 2022 το πιο εύκολα πράγμα είναι να ελέγξεις αν υπάρχουν κινητά. Έχουμε εκατοντάδες εργαζομένους εκεί, πρέπει να προστατέψουμε και τους εργαζόμενους.

Δεν μπορεί ένας δεσμοφύλακας να είναι 40-45 χρόνια στο ίδιο πόστο. Γι’ αυτό πέραν από την εφαρμογή των σημερινών νόμων χρειάζονται και θεσμικές αλλαγές».

Διαβάστε επίσης: Διακαναλικό ντιμπέιτ: Κάτοχοι αξιογράφων διαμαρτύρονται έξω από το OMEGA(VID)

 

πηγή
Category